Om os

vestergade-6


Hans Iversen & Søn i dag

Beliggende på adressen Vestergade 6 – midt på Tønders charmerende gågade – er Hans Iversen & Søn i dag en selvstændig og kædeuafhængig, moderne specialforretning for glas, porcelæn, brugskunst og køkkenudstyr. Mangler du inspiration eller rådgivning i forbindelse med anskaffelser til egen husholdning eller til gaver, vil du her finde venligt og kompetent faglært personale klar til at hjælpe med råd og vejledning og et skarpt tilbud, hvis du f.eks. står og mangler julegaver til alle ansatte i din virksomhed.
Som i andre detail forretninger i en turistby som Tønder, vil man hos Hans Iversen & Søn ofte kunne høre engelsk og tysk blande sig med rigsdansk og sønderjydsk. Procentvis fordeler kundeskaren sig ca. 60/40 på henholdsvis herboende og turister.
Forretningen har medio september 2015 åbnet en ny webshop til supplement af den fysiske butik i Tønder. I webshoppen er det muligt – på en nem og sikker måde – at købe varer til forsendelse både i Danmark og udlandet.

Åbningstider
mandag til fredag: 10:00 – 17:30
lørdag: 10:00 – 14:00

Grundlægger Hans C. Iversen
Forretningen Hans Iversen er grundlagt i 1956 af den nuværende ejer Peter Iversens far, Hans C. Iversen.
Efter at have uddannet sig som isenkræmmer og arbejdet som sådan hos hhv. den for længst hedengangne M.C. Christiansen i Tønder og Buus i Århus, startede Hans Iversen i en alder af 36 år egen forretning i bygningen i Vestergade, hvor firmaet stadig har til huse. De første 7-8 år var der tale om en traditionel isenkræmmer forretning, med det meget brede varesortiment, der var gængs dengang: Fra søm, skruer og ståltråd over værktøj og køkkengrej til glas og procelænsvarer – de såkaldte ”skøre varer” som det hed i datidens fagsprog. Ud over salg af de vidt forskellige varer beskæftigede forretningen sig i de første 10 år også med service-udlejning.
I midten af 1960’erne begyndte en ny varekategori at snige sig ind, nemlig sportsudstyr og –beklædning, herunder udstyr til jagt og fiskeri. Ret hurtigt kom denne del af varesortimentet til at udgøre over 50% af omsætningen og fik sit eget firmanavn, HCI Sport, på den ene af facadens udstillingsvinduer; men alt forblev dog under samme tag, på de 270 kvadratmeter salgsareal helt frem til 1981, hvor sportssortimentet blev skilt ud i en selvstændig Intersport-forretning i Kogade.

2. generation – Peter Iversen
Som ældste barn af forretningens grundlægger kom den nuværende ejer, Peter Iversen, allerede på virksomhedens lønningsliste i en alder af 10 år, da han startede som bydreng. Sådan en skulle enhver butik med respekt for sig selv have dengang, hvor man hos Hans Iversen ligeledes have en fast fuldtidsansat lagerforvalter.
I de helt unge år var Peter nu langtfra overbevist om, at det var isenkræmmer han skulle være. Ligesom mange andre unge mænd i Beatles-generationen drømte han i en periode om at blive musiker. Faktisk blev det ikke kun ved drømmene, idet han i nogle år var trommeslager i forskellige lokale pop-/rock bands, som også kunne opleves på spillesteder rundt omkring i landet. Senere søgte han optagelse på pædagogseminariet i Aabenraa, og blev også optaget. Helt overbesvist om rigtigheden af dette karierevalg har han dog næppe været, for i stedet for at starte på studierne i Aabenraa tog han til USA og arbejdede i et års tid som svømmelærer for unge mennesker.
Efter de nævnte svingærinder – som var meget karakteristiske for unge mennesker i de år – vendte Peter hjem til Danmark og gik i lære som isenkræmmer. Han blev udlært i Sønderborg i 1977. I de følgende 3 år arbejdede han hos Jensen Glas og Porcelæn i Padborg for så i 1980 at vende hjem til Tønder og indgå i den daglige drift af forældrenes forretning. Op igennem 80’erne og 90’erne købte Peter sig gradvist ind i firmaet, indtil han omkring 1995 stod som ene ejer af forretningen og den ejendom, den ligger i. Begge forældre var dog fortsat aktive i butikken helt frem til 2001.
Musikinteressen fra de unge år har aldrig helt forladt Peter Iversen. Den dag i dag spiller han i fritidsbandet Dispairs, der spiller et alsidigt 60’er repertoire.

Kop & Kande tur – retur
Ret hurtigt efter at Peter var vendt hjem til Tønder og begyndte at arbejde i butikken, gik Hans Iversen ind i det nystartede kædesamarbejde, der er blevet kendt som Kop & Kande. Medlemsskabet holdt helt frem til 2009, hvor Peter valgte at udtræde af kæden for at få større selvbestemmelse over varesortimentet i Hans Iversen & Søn, som forretningen nu kom til at hedde.

 

Handelsbetingelser